Tehtäväni oli etsiä verkoston jonkin työyhteisön sosiaalisen median käytön pelisäännöt. Valitsin tehtävään Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeen sosiaalisesta mediasta. Tämän työyhteisön keskeisiä sosiaalisen median pelisääntöjä mielestäni ovat:

1)      Yksityisyyden suoja sekä hoitosuhteen luottamuksellisuus: Tämä on kaiken pohja. Jokainen sairaanhoitopiirissä työskentelevä on sitoutunut kunnioittamaan jokaisen potilaan yksityisyyttä.

2)      Internetin käyttö työaikana vain työasioihin ja työsähköpostin käyttö vain työasioihin

3)      Jokaisen henkilökohtainen yksityisyyden suoja ja fyysinen turvallisuus: Samat säännöt sosiaalisen median käyttöön kuin muutenkin internetissä.  

4)      Vaitiolovelvollisuuden kunnioittaminen muistettava aina: Mitään potilaisiin liittyviä kuvia tai videoita ei voi julkaista ilman työnantajan lupaa

5)      Tarkkuus keskustelualustoilla: Aina, jos työntekijä mainitsee keskusteluissa työpaikkansa, esiintyy hän silloin työpaikan edustajana. Tällöin on oltava todella tarkka, millaisen kuvan työnantajasta antaa.

Koen, että sairaanhoitopiirin sosiaalisen median säännöt ovat erittäin tärkeitä, koska ollaan vahvasti tekemisissä ihmisten yksityisyyden kanssa. Ihmisarvon kunnioittaminen on iso osa työtä. Mielestäni vastuu sosiaalisen median pelisääntöjen laatiminen on johdon tehtävä, mutta se on tärkeää käydä läpi työntekijöiden kanssa, jotta jokainen ymmärtäisi, mitä työnantaja toivoo sosiaaliselta medialta ja mitä sosiaaliselta medialta ei haluta. Tärkeää sosiaalisen median ohjeissa mielestäni on tuoda esiin, että internettiä ei käytetä työajalla muuhun kuin työkäyttöön. Tämä tulee varmasti esiin usein, mutta toteutuuko se käytännössä? Tärkeää on mielestäni tuoda esiin se, mitä saa julkaista ja mitä ei. Ero ammatillisissa foorumeissa seikkaillessani olen törmännyt usein siihen, että työpaikoista puhutaan negatiiviseen sävyyn ja työantaja ei näyttäydy hyvässä valossa. Tämä on erittäin tärkeä asia muistaa sosiaalista mediaa käyttäessä, että vaikka käyttäisikin omaa henkilökohtaista tiliä, niin ei voi mainita yrityksen tai työpaikan nimeä, sillä silloin toimii vähintään epävirallisesti työpaikan edustajana. Mielestäni tämä on sellainen seikka, jota tulisi tuoda hyvin esiin sosiaalisen median pelisäännöissä.